Matbiten tipsar - Hälsosam snabbmat på restaurang

Snabbmat förknippas ofta med onödiga kalorier, fett och socker. Men snabbmat behöver faktiskt inte alls vara onyttigt.

Läs mer

Det finns nyttig snabbmat, som kanske egentligen är den godaste snabbmaten! Här ger vi tips nyttig snabbmat ute och hur du bör gå tillväga. Vi tipsar även om några restauranger där du kan äta godaste snabbmaten.

Lär dig äta nyttigare snabbmat

Pizza

Pizza är kanske inte det första alternativet när du ska tänka på nyttig mat, men faktum är att pizza inte behöver vara så onyttigt – om du äter pizza på rätt sätt. Gör pizzan mindre, välj mozzarellaost och mycket grönsaker. Kolla t.ex. in vårt snabba och enkla recept på nyttig pizza!

Hamburgartallrik

Hamburgartallrik kanske inte är något du tänker som nyttigt – och det är det såklart inte heller, men när du besöker en amerikansk restaurang/steakhouse behöver du inte gå all in varje gång. Genom att byta pommes mot morötter och välja bort bröd och den feta såsen har du skapat dig en nyttig hamburgare!

Pastarätter

Pastarätter i alla dess former kan snabbt bli väldigt onyttiga, men också nyttiga. Genom att välja en pastasås utan grädde, med fullkorn-, bön-, eller glutenfri pasta och mycket grönsaker så blir det snabbt en enkel och nyttig pastarätt! Recept på enkel och nyttig pastarätt – kolla här!

Sushi

En sushi på ca 10 bitar innehåller ungefär 400 kcal – alltså en lagom mängd för dig som är lagom stillasittande och inte alls sådär onyttigt som många tror. Väljer du sushi med lax, så får du i dig D-vitamin, omega-3 och protein.

Nackdelen med sushi är att den innehåller snabba kolhydrater och inte så mycket protein. Men fördelen är istället att den innehåller bra fetter och lagom energi.Såhär säger dietist Karin Magnusson om sushi som snabbmat.

Sashimi

För dig som vill ha ett ännu nyttigare alternativ till sushi är sashimi perfekt. Sashimi kan beskrivas som sushi, fast utan ris. Vanligtvis består sashimi av bitar av rå fisk som serveras med olika tillbehör, t.ex. wasabi och sojasås precis som sushi. Det går att beställa sashimi på de flesta restauranger som serverar sushi.

Falafel

De friterade kikärtsbollarna falafel innehåller mycket protein och med grönsaker och hummus som är vanliga tillbehör, blir det inte speciellt onyttigt. Försök undvika bröd och överdrivna mängder sås. Om du väljer en falafelrulle kan du istället snåla på såsen, så blir det faktiskt inte speciellt onyttigt!